Mediteren met Tarot

Mediteren met Tarot

Tarot helpt ons herinneren hoe groot we zijn. Elke kaart herbergt een stukje van ons; het zijn stuk voor stuk archetypen waar we onszelf in kunnen herkennen.

Door elke dag een dagkaart te trekken, kom (of blijf) ik in verbinding met het gehele tarotdek dat ik in mezelf herberg: De dagkaart spiegelt en ik herken mij in de kaart.

Dat herkennen gaat bij de ene kaart een stuk gemakkelijker dan bij de andere kaart. Zo trok ik laatst als dagkaart Balans. Balans… tsja, ik zie de kaart, ik denk: ja.. Balans, dat zou fijn zijn en ik leg hem weg, zonder dat het me lukt de kaart echt tot me door te laten dringen. De volgende dag trek ik weer Balans en dan besef ik me dat ik meer moeite kan doen om de kaart zijn verhaal aan me te laten vertellen; door te mediteren met de kaart, geef ik ruimte aan zijn verhaal.

Daarvoor ga ik ontspannen rechtop zitten, ik volg mijn adem, voel mijn voeten en zet een dikke aardingsbuis vanuit mijn 1e chakra diep de aarde in.

De kaart staat voor me en ik kijk er rustig naar. Dan sluit ik mijn ogen en neem de kaart voor mijn geestesoog. Ik stel me voor hoe ik de kaart instap en rustig rondloop en rondkijk binnenin de kaart. Misschien kan ik de kaart nu voelen; de sfeer, het tijdstip, de temperatuur, misschien een geur, klanken of kleuren. Ik laat al deze sensaties door mijn hele lijf gaan. Ik ervaar mezelf als onderdeel van de kaart.
In deze toestand blijf ik een tijdje ademen.

Misschien is dit voldoende. Maar als ik nog een stap verder wil, dan ga ik de kaart door mijn chakra’s sturen. Elke chakra heeft zijn eigen kracht, door de kaart in elke chakra te verwelkomen, kan ik heel precies voelen waar in mijn lijf de kaart mag stromen en waar niet.

De kaart verwelkom ik als eerste in mijn 7e chakra; mijn kruinchakra. Dat doe ik door me voor te stellen hoe mijn chakra zich opent en ik zie voor me en voel hoe de kaart met alle sensaties daar naar binnenstroomt.

Hallo Balans, welkom in mijn 7e chakra – chakra van bewustzijn en spiritualiteit.

Ik laat de Balans kaart mijn hele chakra vullen en ik voel rustig wat ik daarbij voel.
Bij mij begint het vaak onwennig. Ik adem stil door, soms voel ik een soort kippenvel en heb ik het gevoel dat er rotzooi naar beneden valt; via de aardingsbuis de aarde in. Soms besef ik me dat ik de chakra niet in mijn lijf maar erbuiten plaats. Soms voel ik mijn adem bibberen.
Bij alles wat ik constateer, adem ik stil door tot er rust komt.. of als dat er niet komt; totdat ik er genoeg van heb. Daarbij accepteer ik hoe het vandaag is.

Dan laat ik de kaart in mijn verbeelding verder naar beneden stromen. Ik open mijn zesde chakra voor de kaart.

Hallo Balans, welkom in mijn 6e chakra – chakra van intuïtie en visualisatie.

En weer voel ik wat er gebeurd en constateer ik alles, terwijl ik rustig dooradem. Tot er stilte komt of tot ik er genoeg van heb en ik Balans verder naar beneden laat stromen mijn keelchakra in waar ik het opnieuw verwelkom.

Hallo Balans welkom in mijn 5e chakra – chakra van communicatie.
En zo verwelkom ik Balans in alle chakra’s:
4e chakra, verbinding, Liefde, relaties.
3e chakra, wil en macht.
2e chakra, seksualiteit en emoties.
1e chakra, basisbehoefte: bed brood en bad. Vandaaruit stroomt Balans de aarde in. Dag Balans, bedankt.

Als er inzichten zijn gekomen, schrijf ik ze op. Zo kwam terwijl de Balans kaart door mijn chakra’s ging, deze quote boven die me helpt de Balans kaart beter te begrijpen:

“Al het lijden is verwarring
Verwarring is je verzetten tegen wat is.
Dus als je iets anders wilt dan wat er is, kun je weten dat je verward bent.”

Byron Katie (uit; a Thousand Names for Joy)

Bij verwarring ben ik uit balans: Ik denk dat ik keuzes moet maken en loop van de ene kant van de weegschaal naar de andere kant te slingeren.
Als ik volmaakt helder ben, ben ik in Balans, dan is er geen keuzemoeilijkheid, want dan weet ik wat me te doen staat. Het is dus zorg te dragen voor mijn Balans. Bijvoorbeeld door te mediteren.

PS De mogelijkheden om tarot en meditatie te combineren zijn eindeloos. Een andere manier die ik met plezier gebruik is een kaart speciaal trekken voor een chakra: Concentreer je op een chakra en trek een kaart. Heet de kaart welkom vanuit je chakra en laat deze kaart, zijn sfeer, geur, kleur etc. volledig je chakra vullen. Laaf je aan de wijsheid van de kaart en bedank de kaart als je klaar bent.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.