8 Punten om te weten wat je hart wilt

8 Punten om te weten wat je hart wilt

Je ziet de succesvolle mensen om je heen, of in ieder geval online. Ze hebben hun passie gevonden. Ze zijn op hun plek, doen wat ze willen en wat ze ook goed kunnen. Oh ja: ze verdienen er trouwens geld als water mee. Het gaat zo makkelijk! Als je maar weet wat je hart wilt, dan gaat alles vanzelf.

En jij scrolt nog even door en denkt ‘Tja, passie. Wanneer belt de mijne nou eens aan bij mijn voordeur? En als ik het weet, hoe zou ik dan ooit een willekeurige gek bereid kunnen vinden om me ervoor te betalen? Ik doe maar wat in het leven. De hypotheek moet ook betaald worden. En eigenlijk heb ik geen idee wat mijn hart nou echt wil.’

Met dit lijstje van acht stappen ga jij uitvinden wat je hart je vertelt.

1. Relax. Iedereen doet maar wat.

Serieus, de meeste mensen hebben geen lineaire carrière. Je rolt ergens in, doet iets wat je goed kan, pakt tijdelijk iets op waarvoor je gevraagd wordt en ineens ben je een aantal jaar verder. Als je terugkijkt, zie je een interessant pad van hot naar her.

Ik ken iemand die een lage technische opleiding had en het nu goed doet als consultant. Zelf heb ik ooit een lerarenopleiding Frans gedaan, terwijl ik een medium praktijk heb. Gelukkig geef ik ook spirituele trainingen en verder kan ik zalig mijn zoon irriteren als ik zijn uitspraak bij het Franse huiswerk verbeter.

Als je om je heen kijkt, hoeveel mensen doen dan precies wat ze bedachten toen ze jonger waren? Vaak is er wel een switch en meestal meerdere. En dat is oké.

Ook van de meest zichtbare mensen die ogenschijnlijk precies doen wat hun hart ze ingeeft hoor ik soms van insiders dat achter de schermen ook niet alles rozengeur en maneschijn is. Laat je niet intimideren door mensen die denken het te weten.

Hoe maakbaar we ons leven ook willen hebben, we zijn natuurlijke wezens en de natuur verandert ook steeds. Het blijft altijd groeien, in welke vorm dan ook. Op een kaal afgegraven veldje staat ook binnen de kortste keren groen. Dat brengt ons meteen bij punt twee.

2. Het is oké om het niet te weten.

Soms helpt het juist om een pas op de plaats te maken om verder te groeien. Jouw kale veldje van niet-weten gaat heus nog wel bloeien. Doordat je jezelf geen druk oplegt, kun je nog even wat aan-hannesen. Je hart en ziel gedijen het beste op ontspanning en gewoon wat spelen. En bij de meeste mensen staat hun hoofd genoeg aan om ervoor te zorgen dat ze niet direct hun baan opgeven en dakloos worden. Je kunt prima in je vrije tijd wat aanmodderen. Sterker nog, door aan te modderen en te spelen zet je je creativiteit aan. En hier is je hart gek op! Daar gaat het harder van bonzen en het zet je in een flow. Je krijgt nuttige invallen waardoor je weet wat je hart echt wil. Hoe je dat spelen doet? Lees het bij punt drie.

3. Wat was je spel toen je kind was?

Ik ben een slecht voorbeeld qua spelen want ik las gewoon graag boeken. Altijd over mensen, steeds met een onstilbare nieuwsgierigheid naar anderen. En nu lees ik mensen als medium. Super fascinerend, vind ik nog steeds.

Ik ken iemand die als kind steeds bouwde. Met lego, met blokken, you name it. En nu doet hij dat ontspannen en succesvol in zijn werk, want hij weet dat hij echt gelukkig is als hij ergens heen kan rijden en kan zeggen ‘dit heb ik helpen bouwen’.

Wat je als kind graag deed geeft vaak een goede indicatie van wat je hart wil. Er zijn gewoon meestal wat laagjes overheen gegroeid, van ‘wat zullen andere mensen ervan zeggen’ en ‘mijn man ziet me al aankomen’ tot ‘dat kan iemand anders beter’. Ga er gewoon ontspannen mee om en praat er eens over met anderen. Die zien vaak meer mogelijkheden dan jij, die al struikelt over de beren op de weg voordat je er maar een constructieve gedachte over hebt gevormd.

4. Wat je goed kan is niet altijd wat je hart wil.

Flauw is deze, maar helaas waar. Je kunt ergens goed in zijn en het makkelijk doen, zonder dat je er blij van wordt. Misschien vond je het ooit leuk, maar nu geeft het je al tijden geen voldoening meer.

Ik ken iemand die slim en georganiseerd is en altijd kwaliteitswerk aflevert in de bank waar ze werkt. Alleen wil ze liever een horecabedrijf opzetten waar ze bij klanten een glimlach op hun gezicht kan toveren. Gelukkig weet ze wat ze wil, ook al is het nu nog niet praktisch mogelijk. Maar ze zet elke keer een stap verder naar het realiseren ervan.

5. Kijk naar je jaloezie.

Het is niet zo’n gezellige emotie, maar het geeft je wel een indicatie. Je kunt jaloezie zien als een onhandige bewondering voor iemand terwijl je je reddeloos laat meeslepen door je gevoel van niet-goed-genoeg zijn. Wie bewonder je? En waarom? Wat zou je ook willen?

Ik heb een droom, geen idee of het gaat lukken. Maakt niet uit, ik geniet van de weg erheen. Een aantal mensen die ik ken doen het al. Ik zie mezelf gewoon ontspannen naast hun staan en in de pauzes van het werk samen theedrinken en wat keuvelen. Rottige dingen over iemand zeggen terwijl ik iets wil wat ze hebben is niet zo aan mij besteed. Geeft een naar gevoel en wat is daar nou liefdevol aan? Het zet je hart niet aan.

6. Weet wat je niet wil.

Soms is dit een heel handige. Je weet vaak beter wat niet bij je past dan wat wel bij je past. Let daar eens op. Zo kun je al heel wat dingen wegstrepen.

Ik stuur bijvoorbeeld nieuwsbrieven uit en lees ze soms ook van collega aanbieders van diverse diensten. Soms schrik ik van die berichten omdat ik ze best veroordelend vind. Een beetje in de trant van: doe niet zoals zij het doet (rottig, blut en alleen) maar zoals ik (blij, rijk en gezelli gezinnetje) dus leer van mij en koop meteen mijn product/training/whatever.

Zo’n aanpak past dus niet bij mij. En wat is het bij jou, wat zie jij om je heen waar je niet blij van wordt? Wat zou jij anders doen?

7. Laat iemand naar je ogen kijken.

Nee, niet de opticien. Maar laat een goede vriend of vriendin eens opletten wanneer je ogen gaan twinkelen. Waar heb je het over als dat gebeurt? Wat ben je aan het doen? Je ogen gaan stralen wanneer je hartje blij wordt. Het is een super-indicator.

Wie weet word je helemaal lyrisch van bossen en erin rondstruinen. Je weet ook veel van de natuur. Als je geen boswachter kan worden (voorlopig), dan kun je misschien aan de slag als vrijwilliger bij natuurmonumenten.

Zelf word ik er blij van als ik mensen kan helpen maar soms laat mijn lijf me in de steek. Dan kan ik even niet werken en dat heb ik opgevangen door vrijwilliger te worden bij de lokale afdeling van een internationaal goed doel. Het kost niet veel tijd, qua lijf lukt het dan net, maar ik word er zo gelukkig van.

8. Geloof je hoofd niet.

Deze valt niet mee. Maar het is een belangrijke. Je hoofd is namelijk de stem van je ego. En je ego is alles wat je gelooft dat waar is, vooral over jezelf. Vooral over dingen die je niet goed kunt. Dingen waarvan je denkt dat je die niet bent of waarin je tekortschiet. Je hoofd zit vaak in standje survival en is gericht op overleven, dus eventuele problemen zie je duizend keer scherper dan een klein succesje. Die laatste wimpel je dan snel weg.

Er is een tijd voor je hoofd, tijdens het maken van een to-do lijstje bijvoorbeeld. Of tijdens het autorijden. Verder kan je hart het maar het beste overnemen. Die heeft per definitie vertrouwen. Het brengt je in een flow, dat werkt een stuk lekkerder. Oplossingen vallen zo binnen. Je hart weet zo ook de juiste mensen te vinden, die jou laten stralen. Er is liefdevolle hulp, er zijn mogelijkheden. Je hart weet de weg. Laat je verrassen door je hart, ik ben heel benieuwd!

Ik ben heel benieuwd wat deze 8 stappen je gaan vertellen. Heb je meer hulp nodig bij het leren luisteren naar je hart en je innerlijke wijsheid? Ik help je graag met technieken die precies bij jou passen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.