100% ME-TIME: Het ultieme moment voor jezelf

100% ME-TIME: Het ultieme moment voor jezelf

Mijn 2e stilte-retraite, de 4-daagse ‘Re-trait je hart’ in Velp (Noord-Brabant) in november van afgelopen jaar, was weer een speciale ervaring. Een stuk onrustiger dan mijn vorige retraite in mei van 2017. Chaos en rust in mijn hoofd wisselden elkaar af. Het mocht er beide zijn. Heb veel dingen, die momenteel in mijn leven spelen, op een rijtje gezet. Dat brengt ruimte en een gevoel van vrijheid. Ben overigens geen heftige dingen tegengekomen. Dat proces heb ik al eerder doorlopen; er zijn kennelijk geen verrassingen bijgekomen.

Kan niet ontkennen dat het liedje ‘Me, myself and I’ regelmatig door mijn hoofd speelde. Want dat ben je: volledig op jezelf, met jezelf: 100% ME-TIME.

Ook veel binnenpretjes gehad. Zo … dat ik moest oppassen niet af en toe in schaterlachen uit te barsten, terwijl anderen in diepe meditatie zaten. Bijvoorbeeld toen het na een meditatiemoment op muziek mijn taak was de muziek uit te zetten. Hoe moeilijk kan dat zijn??? Per ongeluk zette ik het volgende nummer juist aan; een pittig muziekstuk!!! Het ‘shit’ wat daarop, in een muisstille meditatieruimte, volgde, maakte het er niet beter op.

Of toen het enorm sneeuwde. Wat een prachtig Brabants landschap. Echt schitterend! Ben in de avond, terwijl het sneeuwde, gaan lopen. Sneeuw dempt alles … zo stil. Na een uur lopen leek ik wel een wandelende sneeuwpop; had letterlijk een laag van 5 cm sneeuw op mijn hoofd en kleding. Hoeveel plezier kun je hebben in je eentje!

Het vele mediteren heeft mij zeker meer focus en rust gegeven. Bijzonder is het ook de processen van anderen in stilte te mogen aanschouwen. Wat een diepe innerlijke rust en worsteling tegelijk. Jezelf leren kennen, antwoorden vinden op levensvragen … ieder zijn eigen verlangen en proces. Diep respect voor deze mensen met wie je zo’n verbinding voelt gedurende 4 dagen.

Deze retraite heeft mij ook geleerd hoe ik als Mindfulnesstrainer in het leven sta: praktisch, nuchter, zelfreflecterend, openminded, diepzinnig, ruimhartig, empatisch, warm, lief en oprecht. Of dit de juiste eigenschappen zijn? Ik weet het niet … het is zoals het is.

Belangrijkste woorden van mijn retraite: ‘Omarm het leven, dan omarmt het leven jou!’

 

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.