Me-time in huis

Me-time in huis

Een van de meest extreme en onprettige ervaringen van Me-Time kan zijn wanneer je na een scheiding of ongewenst ontslag alleen in je (nieuwe) huis zit. “Alsof de muren op je afkomen”, hoor je mensen dan vaak zeggen. Maar wanneer je er in het begin al heel bewust mee omgaat, dan kan je huis je ook helpen om de kwaliteit van Me-Time in je huis enorm te verbeteren. Mijn nieuwe buurvrouw Mandy Lubach en ik hadden er een interessant gesprek over. Zij vanuit haar perspectief als mediator, ik vanuit het mijne als Huisluisteraar.

Na een intensieve verbouwing (voorafgegaan door een intense scheiding) is Mandy onlangs bij mij in de buurt komen wonen. Haar reactie op mijn werk als Huisluisteraar was er één van direct begrip en erkenning. Iets dat ik niet vaak meemaak. “Vertel nog even verder, maar ik denk dat ik precies weet waar jij het over hebt!” zei ze al bij onze eerste ontmoeting. “Kom eens in mijn huis luisteren, dan praten we erover en kunnen we elkaar gelijk beter leren kennen.”

Een huis gecreëerd met Me-Time

Wat opvallend was, is dat Mandy vertelde dat ze voor haar verbouwing de hulp heeft ingeschakeld van haar eigen energie. En die energie heeft ze zo helder mogelijk proberen te laten spreken. Los van de frustraties en vermoeidheden van de periode waar ze zich in bevond. Dat deed ze door in het nieuwe huis te gaan zitten, in het donker, en heel gedetailleerd te voelen hoe ze door het huis zou gaan bewegen. Daar maakte ze aantekeningen van, en die heeft ze verwerkt in bouwtekeningen.

Zo heeft ze zich het ontwerp van haar nieuwe huis ‘tot zich laten komen’. En ze maakte een koppeling tussen hoe ze haar persoonlijke energie voelde en gewoon keiharde bakstenen. Koren op de molen van de Huisluisteraar! Want ik zeg altijd: laat je huis spreken, en hoor wat je leven te zeggen heeft. Wat Mandy deed was andersom: ze hoorde wat haar leven te zeggen heeft, en gaf vervolgens daarmee een stem; een karakter aan haar huis! Over goede creatie van Me-Time gesproken…

Je ziet ‘t, geloof me!

Mandy had dus direct al door dat Huisluisteren vooral een kwestie is van energiewerk; heel toegepast op leef fasen, (gedrags)patronen, etc. “Veel Feng Shui consulenten gaan direct aan de slag met het creëren van harmonie en balans in een huis”, legde ik Mandy uit. “Als Huisluisteraar sta ik juist uitgebreid stil bij hoe de situatie op dit moment is. Met de informatie die daarin zit kijken we vervolgens naar iemands (belemmerende)overtuigingen. En daar creëer ik bewustzijn op.”

“Helemaal helder!” Riep ze uit. Sterker nog, Mandy blijkt het in haar praktijk als mediator bijna dagelijks zelf terug te zien. “Van één huis naar twee. Direct na een emotionele scheiding. Dat zie je terug in die woningen. Geloof me!”

De cliënten in haar praktijk gaan veelal door pijnlijke scheidingsprocessen of ingewikkelde ontslagprocedures, dus ze maakt het aan de lopende band mee. Ik vond het daarom zo fantastisch om vanuit compleet onverwachte hoek – als academisch opgeleid psycholoog en register mediator arbeidsrecht en familierecht is Mandy niet de eerste de beste ‘zwever’ – bevestiging te krijgen op de dingen die ik in mijn werk dat ik als Huisluisteraar tegenkom. Want ja, ik zie ook het verschil in verwerking van moeilijke periodes bij de ene persoon en bij de andere.

Bewustzijn = bewust kunnen doen

Mijn overtuiging is dat je processen niet moet willen manipuleren, maar ze juist voor je moet laten werken. Ga je bijvoorbeeld heel rigoureus te keer met ‘ontspullen’ omdat je misschien niet meer herinnerd wilt worden aan je ex, dan kan je daarmee weleens de plank volledig mee misslaan. Me-Time zonder alle spullen die niet alleen van je ex, maar ook van jou waren kan dan ineens heel unheimisch en eenzaam aanvoelen. En de energie waarmee je dan nieuwe spullen gaat kopen (of een hysterische collectie hoge hakken aanlegt) zal je niet helpen om je proces een gezonde afloop te geven. Het is dan ook belangrijk om niet alleen te weten wat je doet, maar vooral ook waarom! Als je bewust bent betekent het niet dat je automatisch ook bewust ‘doet’, maar met meer bewustzijn ben je wel beter in staat om bewustere keuzes te maken.

“Hoe dan ook zet je iets in beweging wanneer je bewustzijn ontwikkelt,” zei Mandy terecht. Ik vind dat een heel mooi uitgangspunt. Met meer bewustzijn over je eigen (woon)situatie gaat er automatisch al iets stromen, daarvoor hoef je nog geen lampje of stoeltje verplaatst te hebben in huis. Je kunt vervolgens drie dingen doen: of je beweegt mee met je nieuwe inzichten. Of je beweegt tegen, en probeert weer terug te gaan naar het oude. Of je negeert het in z’n geheel, en zet daarmee wat net in beweging is gekomen weer lekker vast.

De laatste twee zijn voorbeelden van proces-manipulatie. Waarbij het vastzetten natuurlijk zorgt voor een enorme onderdruk, wat een energielek van heb-ik-jou-daar veroorzaakt. Beweeg je tegen, dan zal je snel ontdekken dat je omgeving niet of heel moeizaam mee te krijgen is in je besluit. En dat is ook niet lekker voor je energie. Maar beweeg je mee, dan zal je merken dat je je gesteund voelt. Ook in huis!

Energetische woon-identiteit

Voor iedereen is het anders hoe de processen van meebewegen of manipuleren zich in huis laten zien. Dat heeft te maken met je persoonlijke energetische ‘woon-identiteit’. Iets waarvoor ik als Huisluisteraar vaak gebruik maak van het Vijf-Elementen systeem, en de Nine Star Ki. En daar wilde Mandy uiteraard ook alles over weten.

Want één kopje koffie bij de buurvrouw mondde uit in een hele dag praten, filosoferen, sparren, ‘readen’, en lachen met elkaar. Mandy wilde natuurlijk gelijk haar energetische woonidentiteit getoetst hebben. Dus die hebben we aan het eind van de dag bij mij thuis geanalyseerd. En hoewel het geen verrassing was, was het voor ons allebei natuurlijk leuk om te zien hoe haar verschillende huizen prachtig aansloten bij de verschillende fasen en processen waarin ze zich bevond, maar vooral ook: hoe ze haar identiteit erin kon terugzien!

En eerlijk is eerlijk: Mandy had zelf ook nog een paar rake inzichten over mijn huis. Want al ben ik Huisluisteraar, ik zit zelf natuurlijk ook altijd in allerlei processen. Hoe ging die uitdrukking ook alweer? Het zijn de kranen bij de loodgieters thuis die het meest lekken? Ik zie mijn huis altijd als een levend laboratorium, dus na de opmerkingen van Mandy heb ik gelijk wat nieuwe verfpotjes in huis gehaald. Nu maar kijken hoe lang het duurt voordat ik ook echt een kwast ter hand neem. Me-Time moet je maken.

Mandy Lubach is zelfstandig mediator en coach in Den Haag.

Han Stijkelplein 10
2597 NS Den Haag
Lubach@mediationandcoaching.nl

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.