De 8 levenshoudingen van Mindfulness

Wat is Mindfulness?

Mindfulness is een levensstijl. Een manier van leven. Als je Mindfulness in jouw leven toelaat, verandert je leven niet … je gaat anders in het leven staan: ‘wakkerder’.

Bewuste aandacht

Je gaat het verschil opmerken tussen handelingen die je automatisch verricht en handelingen die je met bewuste aandacht verricht. Dit brengt meer keuzevrijheid in jouw leven. Je wordt een vrijer en blijer mens. Dat betekent niet dat je iedere dag op de tafel danst van geluk of altijd vrolijk huppelend door het leven gaat. Het betekent dat verdriet er in het huidige moment mag zijn. Het betekent dat onrust er in het huidige moment mag zijn. Het betekent ook dat pijn, lichamelijk of emotioneel, er in het huidige moment mag zijn. Verdriet, onrust, pijn … het is al vervelend genoeg, ertegen verzetten maakt het erger. Dat betekent ook dat een goed gevoel er mag zijn, zonder je af te vragen wanneer de volgende hobbel in jouw leven zich aandient.

Accepterende houding

Het betekent overigens niet dat je alles accepteert wat zich in jouw leven aandient. Je laat het er, in het huidige moment, zijn: het is er toch al. Die accepterende houding in het NU geeft jou de ruimte om een vertrouwen te ontwikkelen dat onaangename gedachten, gevoelens en lichamelijke gewaarwordingen vanzelf over kunnen gaan. Ook kun je vanuit die accepterende, opmerkzame houding onderzoeken of je uiteindelijk toch actie wilt ondernemen.

De definitie van Mindfulness is dat je aandacht geeft op een speciale manier: doelbewust, op het moment zelf, niet oordelend, aan dingen zoals ze zijn. Je gaat intenser en bewuster leven. Bovenstaande uitleg is zeker niet volledig. Het geeft een eerste indruk van wat Mindfulness is en wat het voor jou kan betekenen.

De komende 8 weken geef ik uitleg over de 8 levenshoudingen van Mindfulness* die je ontwikkelt als je beoefenaar wordt. *bron: handout trainers Centrum voor Mindfulness Den Haag 2016

Volgende week begin ik met de levenshouding: Mildheid en vriendelijkheid.

Tot volgende week!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.