Mediteren op emoties

In het afgelopen jaar heb ik, min of meer bij toeval, een nieuwe meditatie oefening ontwikkeld. De oefening oogt tamelijk simpel, maar de resultaten zijn verbluffend. Daarover zo direct meer. Eerst een beschrijving van de oefening.

Oefening

Trek ongeveer 15 tot 20 minuten tijd uit.

Begin eerst met rustig 10x in en uit te ademen. Neem de tijd en tel in gedachten duidelijk mee (eeeeeen, tweeeeee, etc). Dit is nog geen onderdeel van de oefening, maar helpt om je geest te kalmeren en tot rust te komen.

Vraag je dan af wat voor jou de belangrijkste positieve emotie is (bijv. vreugde, compassie of liefde). Probeer dit meer te voelen dan te beredeneren. Focus je dan 3 of 4 minuten op die emotie. De bedoeling is dat je die emotie enkele minuten lang zo volledig mogelijk probeert te voelen, van binnen. Koppel geen gedachten, doelen of problemen aan de emotie. Voel bijvoorbeeld alleen vreugde, en voel alleen maar dat. Kies dan een volgende positieve emotie die voor jou belangrijk is en doe hetzelfde. Opnieuw 3 tot 4 minuten. En zo verder tot je 15 tot 20 minuten hebt gemediteerd.

Schaterlach

Ik heb zelf als belangrijkste emotie onder meer voor ‘vreugde’ gekozen. Na een aantal weken begon tijdens de meditatie mijn mond zich regelmatig spontaan in een glimlach te vormen. Enkele maanden later ontstond bij mij tijdens de meditatie regelmatig een spontane opwelling om hardop te lachen of te schateren. Dit zijn tekenen dat de meditatie zich verdiept.

Op zeker moment voel je dat je er aan toe bent om overdag op willekeurige momenten de emoties die voor jou belangrijk zijn op te roepen. Al vrij snel lukt het je binnen 5 tot 10 seconden om de opgeroepen positieve emotie enkele minuten vast te houden. Doe dit overdag eerst op ‘neutrale’ momenten en ga het dan eens proberen op momenten dat je last hebt van boosheid, irritatie of andere vervelende emoties. Je zult versteld staan van het effect! Die vervelende emoties worden direct minder. Deze ‘kanteling’ lukt steeds makkelijker en sneller, naarmate je meer oefent. Je neemt onmiddellijk subtiele veranderingen in je energie, lichaam en gemoedstoestand waar. En je wordt spontaan opener en milder naar de mensen waar je ongemakkelijke gevoelens bij hebt.

Als het je uiteindelijk lukt om op de meeste momenten van de dag die emotie die jij wilt hebben, bewust te kiezen, op te roepen en vast te houden, dan heb je een behoorlijk hoog niveau van emotionele intelligentie bereikt. En je voelt je structureel beter en gelukkiger.

Met blijvend resultaat

Voor degenen die nog twijfelen: na 30 dagen kun je al meten dat de samenstelling en hoeveelheid ‘gelukshormonen’ in je lichaam is verbeterd en er nieuwe zenuwverbindingen in je hersenen zijn aangelegd. Zo zijn er nog diverse andere fysieke veranderingen te meten. Daarover een andere keer meer. Veel succes!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.