Yoga in uniform: druk? Zo zorg je dat je rust pakt.

Druk? Zo zorg je dat je rust pakt

Voor iedereen is het goed om een half uur per dag yoga te doen of te mediteren. Behalve als je het druk hebt… dan heb je een uur nodig!

Je hebt deze zin misschien al eens gehoord, en waarschijnlijk ben je het er helemaal mee eens. Alleen, die wijze raad opvolgen te midden van alle stress, dat is weer een ander verhaal.  Onze deelnemers bij Uniform Yoga kunnen erover meepraten. Daarom is het ook zo fijn wanneer je een wekelijks uur ingepland hebt staan waarin je actief werkt aan je ontspanning. Uiteraard zou het beter zijn om daar elke dag mee bezig te zijn, maar als het alternatief is dat het er helemaal bij inschiet, dan is een uur per week prima!

Plan je rust

De politiemensen die bij ons op de mat komen staan hebben een hectische baan, waarbij ze nooit precies weten wat hun dag gaat brengen.  Wel kunnen ze in hun rooster, mits ruim van tevoren, aangeven wanneer ze Uniform Yoga hebben, zodat ze die momenten in ieder geval vrij kunnen plannen. En dan nog moet er wel eens iemand last-minute afhaken wanneer er een incident is waar ze echt naartoe moeten.

Maar als ze er zijn, dan zijn ze er ook echt, voor dat uurtje helemaal voor zichzelf.  Door de ademhalingsoefeningen waar we de les mee beginnen, kunnen ze de dag snel achter zich laten. De houdingen geven hun lichaam de beweging en strekking die nodig is om spanning los te laten en bij de eindontspanning zijn sommigen zelfs even helemaal weg.

Laat je motiveren door jezelf

Een van de deelnemers heeft lange tijd thuis gezeten met PTSS klachten en sliep de laatste jaren slechts 3 uur per nacht. De rest van de tijd kwamen er beelden langs van dingen die hij meegemaakt heeft.  Na twee lessen vertelde hij al verschil te merken; in plaats van 3 uur sliep hij inmiddels al 4,5 tot 5 uur per nacht.  En dat motiveert hem om ook thuis regelmatig zijn matje uit te rollen.

Misschien is dat wel de belangrijkste les: Júist wanneer je last hebt van stress of spanning is het goed om aandacht aan je welzijn te besteden en die momenten al ruim van tevoren in je agenda de noteren. Maar voel vooral ook of het je iets oplevert. Want wanneer je effect merkt, is het veel makkelijker om wekelijks in de les te verschijnen. En voor je het weet neem je ook steeds vaker tussen de lessen door een momentje voor jezelf. En dan is dat half uur of uur per dag yoga doen of mediteren opeens binnen handbereik.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.