Mediteren op kleur en geur

Afgelopen week schreef Bert over zijn meditatiemethode: mediteren op emotie. Ik denk dat het een hele krachtige meditatie is die je verder kan helpen bij het verwerken van emoties of het meer doorvoelen en ervaren van die gevoelens.

Zelf merk ik steeds meer bewuster dat ik nieuwe ervaringen, gevoelens en zelfs bepaalde mensen koppel aan een kleur en een geur. Een kleur en geur staan bij mij voor bepaalde gevoelens en door het koppelen van een kleur/geur aan iets of iemand krijg ik een completer beeld.

Spring is in the air

Even een heel praktisch voorbeeld die veel mensen zullen herkennen: de lente. Lente staat voor mij voor de kleur geel en de geur die daar bij past is de geur van pas gemaaid gras en natte aarde. Ik word altijd blij van de lente, het staat weer voor een nieuw begin, de kou van de winter verdwijnt, de bloemen komen weer uit de grond, er komt weer kleur in de natuur, de zon begin al wat lekker op te warmen. Mij valt dan ook op dat de mensen vrolijker zijn, alsof de ballast, het zware gevoel van de winter wegvalt.

Kleur/geurcombinaties

Ook in mediteren gebruik ik vaak kleur en geur. Juist ook om een emotie te voelen, te ervaren en soms ook om een plek te geven. Soms bepaal ik van tevoren welke kleur/geur combinatie ik wil, maar meestal overvalt het me vanzelf.

Ik heb geen handboek over welke kleur/geurcombinaties voor welke emoties staan, maar ik geef hieronder wat voorbeelden die voor werken:

  • Rust, even mijn hoofd leegmaken: aqua/blauw tinten en de geur van de zee. Mijn hoofd krijg ik leeg door er een zeewindje door te laten blazen en de geur van de ziltige lucht werkt hier heel goed bij.
  • Ontspannen en weer opladen: warm groen en de geur van natte bladeren, echt een aardse geur alsof je door het bos loopt waar het net heeft geregend en de bladeren en de grond zijn nog nat.
  • Ontspannen om lekker te gaan slapen: paars met de geur van lavendel.
  • Weer fris en vrolijk ontwaken: geel met de geur van citroen. Citroen is echt voor mij een geur om schoon te maken, zowel in mijn huis als in mijn hoofd.
  • Vrolijkheid: warm en uitbundig geel met de geur van sinaasappel en vanille.
  • Kracht, stevig in mijn schoenen staan: (konings)blauw met een frisse geur (die ik lastig vind te beschrijven, heeft wat weg van een frisse eau de toilet).
  • Zachtheid (vooral in situaties waarbij mijn vrouwelijke energie te maken krijgt met een zeer mannelijke energie): roze met de geur van roos.

Zoals je ziet, het is geen hogere wiskunde. Vaak zijn het kleur/geur combinaties die ook eerder beschreven staan en waar ik ook mee werk met essentiële oliën.

De voorbereiding

Bepaal waar jij behoefte aan hebt: rust, ontspanning, kracht, warmte, etc. En bekijk dan met welke kleur/geur combinatie jij wilt werken. Je kunt in het begin, als je het lastig vindt om die geuren of kleuren op te roepen, hulpmiddelen inzetten.

Werken met essentiële oliën is heel fijn, maar heb je die niet in huis, wees dan vooral creatief! Pak een sinaasappel en snijdt die doormidden, de geur die vrijkomt is duidelijk aanwezig. Sproei je lievelingsparfum op een tissue en snuif die op. In je huis heb je meer geuren staan dan dat je je wellicht van bewust bent. Ook in je gootsteenkastje staan wellicht producten die lekker ruiken, maar mijn advies is die niet te gebruiken. Die zijn vaak veel te chemisch om aan te snuiven.

Vind je het lastig om een kleur voor je te zien, dan pak je een voorwerp erbij in de kleur waar jij behoefte aan hebt. Vaak is het zoeken naar die geur en kleur voorwerpen al een fijne voorbereiding op de meditatie.

De meditatie oefening

Zorg dat je lekker zit, je billen stevig op een stoel, je rug recht. Hou je er meer van om op de grond te zitten of plat te liggen dan kan dat ook natuurlijk.

Wees je bewust van je lichaam die de grond of je stoel raakt en haal diep adem. En weer uit. Adem een aantal keer diep in en uit en voel bij elke uitademing ruimte komen in je lichaam.

Als je je ontspannen voelt dan ga je met elke ademhaling IN de geur in je opnemen, snuif ‘m volledig in en weer uit. Doe dit met elke ademhaling in, ervaar die geur. Het kan zelfs zijn dat je de geur gaat proeven in je mond.

Ruik je die geur goed, dan ga je met elke ademhaling in de geur met kleur combineren en deze combinatie laten verspreiden door je lichaam. Van boven via je neus naar beneden en er door je 1e chakra (of via je tenen als je niets met chakra’s hebt) weer uit je lichaam. Wees je er van bewust dat die kleuren en geuren ook echt door je lichaam gaan. Via je neus, in de holtes van je hoofd, door je keel, langs je borstkast langs je hart, je buik en verder naar beneden langs je benen.

Ben je het gewend om met chakra’s te werken, laat ze dan vanaf je 7e chrakra doorlopen naar je 1e chrakra en daar je lichaam verlaten. Voel ook of de geur en kleur goed doorlopen. Blijven ze in je lichaam ‘hangen’ geef er dan wat extra aandacht aan, voeg wat meer geur en kleur toe.

Blijf zo lekker zitten, met elke ademhaling in komt er meer geur en kleur binnen, net zoveel als waar jij behoefte aan hebt. Het gevoel die je bij deze kleur en geur hebt mag er ook zijn. Voel je ontspannen, krachtig, liefdevol, waardevol, net wat jij nodig hebt. De kleuren en geuren zijn er om je te ondersteunen. Hou het gevoel vast en kom weer terug naar het hier en nu.

In het dagelijkse leven

Je kunt na verloop van tijd meer spelen met die kleuren en geuren. Ook overdag, tijdens je werk, in gesprekken met anderen of gewoon op die momenten dat jij daar behoefte aan hebt. Ruik aan die roos en voel je geliefd. Ruik aan het flesje lavendel en zie paars voor je en ontspan. Loop door dat bos en ruik de natte bladeren of ga naar de zee en laat de frisse zeegeuren je hoofd leegblazen.

Ik hoop dat het werkt voor je. Ik ben heel erg benieuwd hoe jij kleur en geur ervaart!

Groetjes,
Willeke

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.