Ontspan je gezicht om buikpijn te voorkomen

Ontspan je gezicht

Wist je dat spanning in je gezicht voor klachten kan zorgen elders in het lichaam?

Opdracht

Breng je aandacht naar je gezicht. Je ogen, wenkbrauwen, voorhoofd, kaken en je mond. Zit daar spanning? Klem je je kaken? Heb je een gefronst voorhoofd? Kijk je boos of geïrriteerd?

Spanning met grote consequenties

Je vraagt je vast af hoe dat komt. Je mond is het begin van je slokdarm, je slokdarm gaat over in je maag, darmen en eindigt bij je anus. Het is een lange weg die ook volledig met de buitenlucht in verbinding staat. De cellen zijn dezelfde cellen als je huid, epitheelcellen. Alles wat er met je mond gebeurd heeft invloed op wat er met je darmen gebeurd. Het heeft als het ware een domino effect. Spanning in je mond en of kaken geeft spanning in je buik. Kijk je altijd boos? Dan heb je altijd spanning rondom je maag, darmen en dus ook je bekkenbodem. In je bekkenbodem lopen veel bloedvaten, zenuwen en spieren die je benen en rug aansturen. Als je daar veel spanning vasthoudt veranderd de doorbloeding, spieren reageren niet meer op tijd en klachten tijdens het bewegen ontstaan. Je kunt ook darmklachten krijgen door die spanning in je buikholte, of klachten bij het plassen of tijdens het vrijen.

Opdracht

Breng weer je aandacht naar je gezicht. Sluit je ogen zodat je niet afgeleid wordt door andere zaken. Maak nu een heel boos gezicht. Voel dat alles aanspant in je gezicht. Laat het weer los. Maak opnieuw een boos gezicht maar breng je aandacht naar je buik. Voel je dat je buik ook aanspant? Laat het weer los. Nog een keer,  maak een boos gezicht en breng je aandacht naar je bekkenbodem, voel je dat daar ook spanning komt?

De laatste oefening is een stuk moeilijker voor de meeste mensen. Het voelen van je bekkenbodem. Maar veel klachten in je bekkenbodem vind je mede terug in je gezicht. Het is niet erg als je moeite hebt om dat te voelen. Het is misschien de eerste keer dat je zoiets moet doen met je aandacht, of dat je hiervan hoort.

Als je weet van jezelf dat je vaak je kaken klemt en dus veel spanning rondom je mond hebt, let daar dan eens wat vaker op. Zorg dat je je kaken ontspant en voel ook wat voor effect dat heeft op je lichaam. Je zult je rustiger voeler in je hoofd en in je lichaam, meer gegrond, meer ontspannen. En misschien verdwijnen ook wel andere lichamelijke ongemakken.

Succes,

Warme groet,

Manja

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.