Zit niet te lang

Zitten is het nieuwe roken. Door het werk wat we doen zitten de meeste mensen veels te veel en veel te lang achter elkaar. Je lichaam is niet gemaakt om lang in een houding te zitten (of staan), je lichaam is gemaakt om te bewegen. Onderzoek toont aan dat als je elk half uur even opstaat je veel minder last hebt van je rug, nek en/of schouders!

Experiment

Er waren drie groepen mensen:

  • een groep moest heel de dag zitten zonder op te staan.
  • de andere groep moest elk half uur even opstaan en
  • de derde groep moet elke 10 minuten opstaan.

De mensen uit de laatste twee groepen hadden geen klachten.

De eerste groep mensen (niet opstaan en heel de dag werken achter het bureau hadden) hadden (bijna) allemaal last van rugklachten.

Elk half uur even opstaan zorgt ervoor dat je even in beweging bent, je strekt je op, je spieren moeten wat doen, je gewrichten worden belast, de doorbloeding wordt gestimuleerd. Het is harstikke goed voor je!

Opdracht 1

Hou een week bij hoe lang je zit. Hoe lang je achter elkaar zit en hoe lang je in totaal zit.

Zitbotten vs stuitje

Vaak en lang op een stoel zitten heeft ook gevolgen voor je gewrichten. Vaak zit je onderuit gezakt en rust je niet op je zitbotten maar op je stuitje. Je onderrug is bol in plaats van hol, wat de normale vorm is.

Opdracht 2

Hoe zit jij? Zit je op je zitbotten of op je stuitje? Zorg ervoor dat je goed op je zitbotten zit met je voeten op de grond. Dit zorgt ervoor dat je vanzelf een betere houding hebt. Maar ook dan, zit niet langer dan 30 minuten!

Bewegingsruimte voor je heupen

Wat ook meespeelt is dat je heupen niet verder komen dan een hoek van 90 graden. Terwijl je heupen veel meer bewegingsruimte hebben. Als je knieën nooit hoger komen (of de hoek van je heupen nooit kleiner wordt) dan wordt die bewegingsruimte minder en worden je heupen stijf. Hierdoor beweeg je minder soepel. Schoenen of sokken aantrekken gaat bijvoorbeeld minder goed, of iets van de grond pakken en omhoog komen, terwijl je door je knieën gaat lukt ook niet meer.

Naast elk half uur even opstaan is het ook erg goed voor je om in ieder geval elk uur minimaal 1 minuut te bewegen. Ook dit zorgt ervoor dat je lichaam beter doorbloedt wordt, spieren actief zijn, je gewrichten belast en je lichaam gewoon beter functioneert.

Mijn advies is dus: sta elk half uur even op en beweeg een minuut. Zorg er verder voor dat je goed op je zitbotten zit met je voeten op de grond. 

Succes!

Warme groet,

Manja

 

 

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.