5 manieren om de langste reis van je leven versneld te maken

Weet je welke reis dat is? Het is de reis van je hoofd naar je hart. We zijn zo gewend veel gedachten te hebben en ons leven vol te plannen, dat we vaak met onze aandacht in ons hoofd zitten. Als je daar zit, ben je weg uit je hart, uit je gevoel. Echt contact hebben met je hart, de hele dag, is best een uitdaging.

Hoe weet je nu of je in je hoofd zit?

 • je ervaart stress
 • je hebt last van ups en downs
 • vaak zeg je het woord ‘moeten’
 • je kunt makkelijker geven dan ontvangen
 • je laat een andere kant van jezelf zien in verschillende situaties
 • toekomst en doelen halen zijn belangrijk voor je

Wanneer je contact hebt met je hart, ben je altijd in het nu. Er is dan geen toekomst en ook geen moeten en willen. Je bent. Het is. Zonder oordelen, zonder verschillende rollen. Door vaker in je hart te zijn, ervaar je harmonie en innerlijke rust. Kansen en mooie situaties komen gemakkelijk op je pad. Je gaat je leven meer in een flow leiden, op een liefdevolle manier.

Mijn meditatie avontuur

Op mijn veertiende leende ik een boek over yoga waar een meditatie in stond. Toen ik de stappen van de meditatie volgde, was ik even ‘weg’. Een paar tellen of minuten, ik weet niet hoe lang, was ik buiten het dagelijkse bewustzijn. Daar schrok ik zo van, dat ik daarna heel lang weinig durfde te doen met meditatie. Het bleef wel trekken. Want hoe bijzonder is dat, dat je je hoofd even ‘uit’ kunt zetten.

Nu, ruim dertig jaar later, heb ik al veel manieren onderzocht om uit de beperking van het denken te komen en om vaker in liefde te kunnen zijn. Het blijft een dagelijkse beoefening maar nu wel eentje die veel makkelijker gaat. Wat het me oplevert is meer ontspanning, een groter inzicht in mezelf en in anderen, snel accepteren van de realiteit, me minder zorgen maken en liever zijn voor anderen.

Mijn capaciteit tot houden van is vergroot, maar ik heb nu ook sneller door aan wie en aan wat ik nog aandacht wil geven. Ook merk ik dat manifesteren van wat ik belangrijk vind nu als vanzelf gaat, ik ben er elke keer weer verbaasd over. Meer vanuit mijn hart leven geeft een soort liefdevolle efficiëntie.

5 technieken

Graag noem ik je 5 technieken om versneld naar je hart te gaan:

 1. Bij stress, zorgen en angsten leg je je hand op je hart en zeg je ‘Ik vertrouw erop dat (dit onderwerp) goed komt’. Dat doe je een aantal keer en je ademt er wat dieper bij. Let eens op het gevoel dat je erna hebt. In hoeverre is dat anders dan ervoor?
 1. Sta ’s avonds eens stil bij hoe het deze dag ging met kunnen ontvangen. Sta je graag klaar voor je werk, voor een ander en voor wat er allemaal ‘moet’? Idealiter is de balans geven-ontvangen 50/50. Vooral vrouwen willen graag steeds nuttig zijn, herken je dat? Vraag jezelf ’s avonds af of je die dag hebt ontvangen en of je ruimte voor jezelf en je behoeften hebt gemaakt. Zelfliefde is ook contact hebben met je hart.
 1. Ga naar buiten, de natuur in. Het groen buiten heeft al de kleur van de energie van je hart. Door buiten te zijn, het liefst door te wandelen, komt je hoofd tot rust en zak je met je aandacht in je lijf en naar je hart. Ineens lijken heftige zaken veel milder en kom je tot oplossingen.
 1. Stop je gedachten voordat ze een treintje worden van negativiteit, van zorgen, moeten of oordelen. Het begint vaak met een gedachte, dan komen er meer over dat onderwerp, dan krijg je er een gevoel bij en voor je het weet ben je onrustig, ongeduldig of angstig. Je gedachten verminderen en beïnvloeden is met oefening echt mogelijk. Uit je hoofd betekent in je lichaam zijn en makkelijk je hart voelen.
 1. Mediteer. Er zijn veel manieren om te mediteren en iedereen heeft zo zijn of haar persoonlijke voorkeur. Je kunt een app gebruiken, een mp3 meditatie of gewoon in stilte zitten. Als je het ziet als spelenderwijs onderzoeken, levert het meteen al plezier op. Voel je je na afloop meer liefdevol? Super!

Graag wens ik je veel liefde toe.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.